Advies nodig? Bel 0570 760 670. Ben je al klant? Bel 088 010 63 10.
Advies: 0570 760 670. Klant: 088 010 63 10.

 

 

De meestgestelde vragen en
antwoorden op een rij


Begrippenlijst

In ons vakgebied worden vele afkortingen gebruikt die lang niet allemaal voor iedereen duidelijk zijn. Hieronder leggen we de belangrijkste uit. De lijst is alfabetisch.

Kort samengevat is Multi-Factor Authenticatie (MFA) een authenticatie methode waarbij de online gebruiker twee stappen succesvol moet doorlopen om ergens toegang tot te krijgen. Dit soort authenticatie wordt ook wel Two-Factor Authenticatie (2FA) genoemd. Hoewel ' two-factor authenticatie' een populaire term blijft, is MFA steeds meer de overkoepelende term geworden.

ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line. Met ADSL maak je gebruik van internet via de telefoonlijn. ADSL werkt via een 'normale' koperdraad telefoonlijn die via een speciaal modem is aangesloten aan een computer. Dit zorgt voor een digitale verbinding waarbij de verhouding tussen verzenden en ontvangen van datapakketjes ongelijk is. Anders gezegd: het ontvangen (downloaden) gaat sneller dan het verzenden (uploaden) van data. Vandaar het woord 'asymmetrisch' in de naam ADSL.

Een distributed denial-of-service (afkorting: DDoS) is een aanval op een website en/of webserver(s) met als doel deze uit de lucht te halen. Bij een DDoS-aanval wordt met een groot netwerk aan computers een dermate grote hoeveelheid aanvragen naar de betreffende website of server verstuurd, dat de server dit verkeer niet aankan en niet of zeer moeilijk bereikbaar wordt.

DNS is een afkorting voor Domain Name System. Dit protocol zorgt voor de vertaling van een domeinnaam naar een IP-adres.

Een firewall is een systeem dat is ontworpen om ongeoorloofde toegang tot of vanuit een privé-netwerk te voorkomen. Firewalls heb je zowel in als hardware- en software uitvoering. Soms wordt er ook gekozen voor een combinatie.

Firewalls worden vaak gebruikt om te voorkomen dat onbevoegde internetgebruikers toegang kunnen krijgen tot netwerken die zijn aangesloten op het internet of intranet. Alle gegevens die binnenkomen of verzonden worden gaan door de firewall, elke bit- en byte wordt bekeken en blokkeert degenen die niet voldoen aan de opgegeven veiligheidscriteria.

FttH is de afkorting voor fiber-to-the-home (glasvezel tot je huis). Bij fiber to the home worden glasvezelverbindingen doorgetrokken vanuit de wijkcentrale tot direct bij abonnees thuis. Dit in tegenstelling tot glasvezelnetwerken waarbij alleen de centrales zijn verbonden door middel van glasvezelverbindingen en het laatste stukje tot aan de aansluiting bij de klant op andere wijze wordt ingevuld.

Een router is een apparaat dat computernetwerken met elkaar kan verbinden. Routers worden zowel gebruikt in bedrijfsnetwerken als thuisnetwerken. De router regelt dat het netwerkverkeer tussen twee netwerklocaties op de juiste manier wordt doorverwezen. Als een router wordt gebruikt als toegangspunt voor een gedeelde verbinding (zoals een internetverbinding) dan spreken we over een gateway.

VDSL is de opvolger van ADSL en staat voor Very-high-bitrate Digital Subscriber Line. De VDSL verbinding komt, net als de andere DSL-verbindingen, via de telefoonlijn binnen. Het voordeel van VDSL is de hogere download- en uploadsnelheid. 

VoIP staat voor Voice over IP, bellen via het internet.

Ik wil easy werken

Haal het maximale uit jezelf en je medewerkers met de IT-oplossingen en -ondersteuning van Easy Office Online. Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?